Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Ρεπορταζ: Ρούχα από 1 ευρώ

Στο Kilo Shop μπορείς να βρεις second hand και vintage ρούχα σε μεγάλη ποικιλία και απίστευτες τιμές. Έχει πάνω από 9000 κομμάτια και μπορείς να βρεις γυναικεία και αντρικά, χειμερινά και καλοκαιρινά, αξεσουάρ, παπούτσια, γυαλιά, κοσμήματα ακόμα και νυφικά. Μπορείς να ανακαλύψεις και επώνυμα ρούχα σε πολύ χαμηλές τιμές. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ψάξεις να βρεις αυτό που θέλεις και να το ζυγίσεις. Η τιμή του εξαρτάται από το χρώμα που έχει το ταμπελάκι.
Kilo Shop 09
Το Kilo Shop άνοιξε τον Απρίλιο του 2013 και είναι παράρτημα του κεντρικού καταστήματος που βρίσκεται στο Παρίσι. Έχει και στο Άμστερνταμ και τώρα τελευταία άνοιξε στο Τόκιο. Το εμπόρευμα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα και αν είσαι υπομονετικός σίγουρα θα βρεις κάτι που θα σου αρέσει. Στην Ελλάδα δεν είναι πολύ διαδεδομένο το κίνημα του second hand ρούχου και στην αρχή στον κόσμο φαινόταν περίεργο πώς γίνεται να ψωνίζεις ρούχα με το κιλό. Πολύ γρήγορα διαδόθηκε η φήμη του Kilo Shop και πλέον έχει πιστούς πελάτες.
Kilo Shop 13Kilo Shop 08Kilo Shop 14Kilo Shop 05Kilo Shop 15

Οι πελάτες του μαγαζιού είναι άτομα νεαρής ηλικίας που τους αρέσει η αισθητική του vintage ρούχου. Ψωνίζουν επίσης άντρες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά λεφτά για τα ρούχα τους ή υποστηρίζουν το κίνημα του second hand. Η Αντζελίνα, που την βρήκαμε να ψωνίζει στο μαγαζί, μας εξήγησε ότι προτιμάει τα second hand ρούχα επειδή πιστεύει ότι παλαιότερα έφτιαχναν τα ρούχα καλύτερα από ό,τι τώρα. Η ποιότητα του υφάσματος ήταν ανώτερη και οι ραφές καλύτερες. Της αρέσει επίσης πολύ το γεγονός ότι τα ρούχα αυτά κουβαλάνε συναισθήματα. «Και από την άλλη, από τη στιγμή που υπάρχουν τόσα ρούχα στον κόσμο γιατί πρέπει να αγοράσεις κάτι καινούριο;», λέει. Έχει το στοιχείο της ανακύκλωσης, σε συνδυασμό με την αισθητική και τη μόδα. «Πάντα θα πάρεις κάτι μοναδικό που δεν το έχει κάποιος άλλος και θα κουβαλάει και πάνω του την φθορά του προηγούμενου και αυτό το κάνει ιδιαίτερο».
Η αξία του ρούχου στο Kilo Shop μετριέται σε κιλά και αυξάνεται ανάλογα με την ποιότητά του (πόση δουλειά έχει για να φτιαχτεί) και το πόσο σπάνιο ή ιδιαίτερο είναι.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες. Τα ρούχα με το κόκκινο ταμπελάκι κοστίζουν 25 ευρώ το κιλό, -συνήθως t-shirts και πουκάμισα. Με το πράσινο ταμπελάκι είναι τα πιο ιδιαίτερα όπως τσάντες, φορέματα και μπουφάν που κοστίζουν 35 ευρώ το κιλό. Και με το πορτοκαλί ταμπελάκι είναι κάποια πολύ σπάνια κομμάτια που κοστίζουν 60 ευρώ το κιλό. Τέλος υπάρχουν και κάποια κομμάτια που η τιμή τους είναι στάνταρ, όπως γυαλιά, διάφορα αξεσουάρ και επώνυμα ρούχα.
Kilo Shop 02Kilo Shop 11Kilo Shop 04Kilo Shop 12Kilo Shop 03Kilo Shop 07
Το κατάστημα είναι γεμάτο ρούχα που προσφέρονται για πολύωρο digging. Στο ισόγειο βρίσκονται τα γυναικεία και στον πρώτο όροφο τα αντρικά. Από απλά και καθημερινά και πιο ιδιαίτερα και εκκεντρικά. Βρίσκεις T-shirts με 5-8 ευρώ, καπέλα με 5 ευρώ, παπιγιόν με 5 ευρώ, τζιν levi’s με 17 ευρώ και τζιν μπουφάν με 20 ευρώ. Κι άλλα πολλά. Όρεξη να έχεις να ψάχνεις και λεφτά στο πορτοφόλι.
Ευχαριστούμε τον Ιάσωνα για τη φωτογράφιση.
Kilo Shop, Ερμού 120 Αθήνα & Κολοκοτρώνη 20, Χαλάνδρι.
Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

http://grekamag.gr/13090/