Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Θα κατεδαφιστούν μόνο τα ακατοίκητα

Πιθανότατα θα καθυστερήσει η μετεγκατάσταση των ρομά από τον καταυλισμό του Χαλανδρίου, καθώς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εμπλεκομένων, αποφασίστηκε να διερευνηθεί το θέμα εκ νέου. Νωρίτερα επικράτησε ένταση με τους  Ρομά να έχουν ανάψει φωτιά σε κάδους και την κυκλοφορία στη λεωφόρο Μεσογείων διεξάγεται με προβλήματα. Προς το παρόν θα κατεδαφιστούν μόνο τα δώδεκα ακατοίκητα χτίσματα. 
Η κατεδάφιση του οικισμού θα γίνει με δικαστική απόφαση καθώς οι Ρομά έχουν εγκατασταθεί σε καταπατημένα οικόπεδα τα οποία πια πρέπει να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους.
Να καθυστερήσει η διαδικασία ζητεί ο δήμαρχος Χαλανδρίου καθώς το σημείο στο οποίο πρόκειται να μεταφερθεί ο καταυλισμός είναι ημιορεινό, στο όρος Πατέρα. «Θεωρούμε αναγκαία την αναβολή των εργασιών κατεδάφισης του καταυλισμού Ρομά Χαλανδρίου ώστε να καταστεί δυνατή με επάρκεια χρόνου η εξεύρεση λύσης από τους αρμόδιους φορείς, λύσης ομόφωνης με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία για την ευπαθή ομάδα των Ρομά και τις αρχές του Κράτους Δικαίου» λέει ο δήμαρχος.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε  ότι το μέρος στο οποίο θα μετεγκατασταθούν οι Ρομά είναι κατάλληλο προς διαβίωση και κάλεσε τον δήμαρχο Χαλανδρίου να ασχοληθεί με τους δημότες του. Εγκάλεσε δε τον ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη της ανομίας, εν προκειμένω των ρομά που αντιδρούν. 
Για το ζήτημα, θέση έχει πάρει και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωνμένων Εθνών. Με έγγραφό της, με ημερομηνία 26/9/2014, επιβεβαιώνει την απαίτηση της να μην υπάρξουν άστεγοι τσιγγάνοι μέχρι το θέμα τους  να διευθετηθεί οριστικά. Το έγγραφο στάλθηκε στο Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Να σημειωθεί ότι Ο ΟΗΕ από το 2013 και τις προηγούμενες απόπειρες κατεδάφισης είχε κάνει σαφείς τις θέσεις του και στο Ελληνικό κράτος.

[via]